Naar overzicht

Sinds enkele jaren worden vele woningen door Tankens gebouwd met prefab betonwanden. De woningen worden getekend in een 3D model waarin de wanden van de woningen inclusief alle installaties en elektrapunten zijn verwerkt. De koper heeft in een vroeg stadium de indeling van de badkamer, keuken en elektra voor de woning vast moeten leggen. Vervolgens wordt dit 3D model door Tankens uitgewerkt en naar Voorbij Prefab in Amsterdam gestuurd.

De fabriek kan dit 3D model, zonder overtekenen, uitbreiden met productie- specifieke data en vervolgens de betonwanden direct produceren. De robots in de fabriek worden aangestuurd door dit 3D model. Er wordt veel aandacht besteed aan het voortraject en is er sprake van veel automatisering. De automatisering zorgt voor efficiƫntie in het voortraject en de robotisering zorgt voor ongekende maatvastheid en een hoog afwerkingsniveau.

Ontwikkeling betonwanden

De betonwanden worden liggend geproduceerd. Een horizontale stalen bekisting vormt de mal waarbinnen beton wordt gestort. Zodra het beton voldoende gedroogd en hard is wordt de wand gekanteld. Voordat de wand wordt gekanteld, worden de kozijnen op de horizontale liggende wand gemonteerd. Deze kozijnen zijn door Tankens volledig uitgewerkt in 3D en geproduceerd in de timmerfabriek van Tankens in Andel. Ze worden getransporteerd naar Voorbij beton in Amsterdam.

Wellicht wel eens gezien dat er voetafdrukken zichtbaar zijn op de wanden? Eventueel ook zichtbaar op enkele foto's hieronder.

Oorzaak hiervan is de werknemer in de fabriek die voor het storten van de wand de voorzieningen (elektra en bijvoorbeeld sparingen) in de bekisting plaatst. De bekistingszijde, later de schone strakke zijde van betonwand, wordt ingeolied om ervoor te zorgen dat de betonwand makkelijker loskomt van de bekisting. Doordat de werknemer in de fabriek in deze olie stapt worden deze voetstappen later zichtbaar als de betonwand is gedroogd.

Plaatsen betonwanden op de bouwplaats

Zodra de betonwanden op de bouwplaats zijn geleverd, gaat onze collega Leo, met een mobiele kraan de betonwanden plaatsen. Een andere collega coƶrdineert vanaf de grond met een headset, in contact met kraanmachinist Leo, waar de wand precies moet worden geplaatst. Doordat het een mobiele kraan is, kan de kraanmachinist op verschillende bouwplaatsen worden ingezet.

Foto's en projecten

Bekijk hieronder enkele foto's van hoe het proces verloopt met plaatsen van deze betonwanden en bekijk enkele projecten waar met betonwanden is gebouwd:

PROJECT PARELHOF 

PROJECT WEIDEWERF 

PROJECT WEIDEBRONK 

Contact opnemen met Tankens?

Vul een naam in
Vul een telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Invalid Input
Vul een bericht in
Vul een bericht in
Je dient akkoord te gaan